respect hebben
Wat is nu Respect hebben voor anderen en voor jezelf? Is respect nog vanzelfsprekend? Wat is respect hebben naar anderen toe? Hoe respecteer je jezelf? Wat is de basis van respect hebben binnenin de relatie? Wat schuilt er thuis in de respectzone? Welke invloed heeft Facebook op ons? In dit blog wil ik jullie laten kennismaken met de verschillende aspecten van respect. Op het einde heb ik ook een hoofdstuk gewijd aan de basis van respect binnenin de relatie.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief om onze wekelijkse blog updates direct in je mailbox te ontvangen.

Word lid van onze Facebook community en onze Facebook groep waar je dagelijks inspirerende artikelen, citaten en spiritualiteit kan terugvinden.

Op het einde van dit blog vind je interessante blog posts terug.


Wat is respect hebben

Respect hebben is het ‘omzien’ naar anderen waarin je rekening tracht te houden met jouw medemens. Respect heb je voor iemand die een bepaalde status heeft, voor iemand die zijn/haar grenzen aangeeft, voor iemand zijn/haar persoonlijkheid of voor iemand zijn/haar mening over iets.

Respect is een basishouding die wij als mensen allemaal zouden moeten hebben. Lang niet iedereen kan respect opbrengen voor iemand anders. Daar liggen vaak verschillende oorzaken aan de bron. Soms kan je zodanig gekwetst zijn of een afkeer hebben van iemand dat je geen respect meer voor hem/haar kunt opbrengen.

Respect is van essentieel belang

respect is van essentieel belangRespect hebben is van essentieel belang wil je contacten onderhouden met persoonlijke en belangrijke relaties. Doordat je respect als een basishouding kan integreren in jouw dagelijks leven zal je merken dat je een gelukkiger leven gaat leiden.

Het is niet alleen belangrijk om respect te tonen naar anderen, het is ook van essentieel belang om jezelf te respecteren.

Vaak willen wij respect hebben zonder respect terug te geven of net andersom. Respect tonen is een wisselwerking van energie. Sommige dingen dienen vanzelfsprekend te zijn, andere dingen dien je als individu zelf aan te geven als je wilt dat anderen jou respecteren. Daarom is respect van essentieel belang. Het is goed voor je geweten, voor het geweten van anderen maar vooral voor jouw eigenwaarde en de reflectie die je hebt naar jezelf. Het zorgt dat je groeit, nieuwe dingen bijleert en de wereld op een andere manier gaat bekijken.

De respectzone

De respectzone is de 'zone' waar respect al dan niet vanzelfsprekend is: grenzen, attitudes, wensen, houdingen, verbale communicatie die we juist wel of niet moeten aansturen bij anderen. Hier wordt mee bedoeld dat je de dingen kan aangeven die jou geen goed gevoel geven. Jouw respectzone is niet de mijne, en andersom is mijn respectzone niet de jouwe. Wat ik niet leuk vind kan jij wel leuk vinden, en wat ik leuk vind kan jij bijvoorbeeld niet aangenaam vinden. Dat is ook de diversiteit van respect hebben dat soms wel eens alles complex kan maken.

Daarom wordt er een onderscheid gemaakt tussen respect dat vanzelfsprekend en niet vanzelfsprekend is.

Respect dat vanzelfsprekend is

Respect dat vanzelfsprekend is wordt gekenmerkt door dingen die je gewoon weet. Sommige dingen zijn vanzelfsprekend. Zo weet je bijvoorbeeld dat je respect hebt voor de natuur en dat je niet ongevraagd bomen moet gaan omhakken om jezelf in de winter van hout te voorzien.

Respect dat niet vanzelfsprekend is

Respect dat niet vanzelfsprekend is wordt gekenmerkt doordat niet iedereen dezelfde grenzen heeft. Zo weet ik bijvoorbeeld niet als ik bij jou op bezoek kom dat je graag wilt dat ik mijn schoenen uitdoe bij het binnenkomen. Niet vanzelfsprekend respect is de 'vorm' van respect die wij als individu zelf dienen aan te geven om op die manier gewenste of ongewenste situaties te vermijden.

Respect tonen naar anderen toe

respect naar andereOm anderen te kunnen respecteren dien je eerst respect te tonen naar jezelf toe en jouw eigen waarden en normen. Wanneer je respect kan tonen naar jezelf dan ben je beter in staat om respect te tonen naar jouw omgeving. Respect tonen naar anderen vergt een aantal inspanningen.

Het respecteren van meningen

Iedereen zal een eigen mening hebben over een bepaald onderwerp en iedereen zal ongetwijfeld zijn/haar visie over iets hebben. Is dat strafbaar? Absoluut niet!

Diversiteit aan meningen maakt voor mij alles net zo bijzonder. Op die manier leer je tenslotte van elkaar. Wat jij achteraf met die mening doet is volledig aan jou. Komen ze om jouw mening vragen? Dan ben je vrij om deze te geven maar de ander is ook vrij om te beslissen of hij die in acht neemt.

Facebook is de uitgesproken plaats om meningen en visies te delen over alles. De één steekt het vuurtje aan met een wel uitgesproken mening over iets. Nog geen vijf minuten later zie je verschillende en uiteenlopende ‘commentaren’ voorbijkomen waarop de persoon haar post blijft verdedigen.

Waarom zou je serieuzekoek’ op Facebook moeten plaatsen als je de reacties die eruit voortvloeien niet kunt accepteren? Waarom zou je überhaupt jouw mening moeten blijven verdedigen als er 20 mensen enkel maar negatief over zijn? Waarom dwing je op die manier anderen om achter jouw mening te staan? Is het dan niet beter om ‘te leven en te laten leven’? Waarom moet de sensatie van aandacht zo groot zijn? Is het niet aangenamer om Facebook als een leuk medium te beschouwen?

Ik ben het zelf vaak ook niet eens dat er mensen zijn die dierenmishandeling en andere ongepaste statussen posten. Ik kijk ernaast, ik denk er het mijne van en ik ga lekker terug kaartjes leggen… (even mijn persoonlijke mening tussen het schrijven door ☺). Maar goed dat ter zijde.

Accepteer andermans autonomie en andermans keuzes. Ook al kan je jezelf niet vinden in zijn/haar visie. Iedereen maakt en neemt zijn/haar eigen beslissingen. En dat dien je uiteraard ook te respecteren.

Het stellen van grenzen

grenzen aangevenJouw grenzen aangeven is eigenlijk een andere manier van jezelf respecteren. Door je grenzen aan te geven behoudt je het vermogen om zelfrespect hoog in het vaandel te houden. Het is een andere manier om duidelijk te stellen dat je bepaalde dingen niet wenst. Zelfrespect is ook van essentieel belang voor jouw ontwikkeling als mens zijnde maar ook voor jouw groeiproces. Hoe kan je ervoor zorgen dat je jouw grenzen aangeeft?

Respect tonen in de relatie

Uiteraard weer een favoriete topic van mij en dat is natuurlijk de relatie. Het komt wel vaker voor dat de ene partner geen respect kan tonen naar zijn/haar geliefde. Ook is het in relaties belangrijk om jouw grenzen correct aan te geven. Voor je het weet loopt de 'niet respectvolle' partner over je heen zonder dat je het weet. Relaties kennen daar een basishouding in. 

respect in de relatieKenmerken van een respectvolle relatie

respectvolle tips10 respectvolle tips om direct toe te passen

  1. Laat haat en wrok los. Haat en wrok laten zien dat je onbewust geen respect hebt voor de situatie. In tegenstelling als je ‘chill’ bent zal je merken dat haat en wrok meer te vertellen hebben over hoe jij in het leven staat.

  2. Laat uitspattingen via Social Media buitenschot. Niets komt zo onstabiel over als allerlei woedeaanvallen te lossen op Facebook. Dit laat ook zien dat je indirect wrok koestert naar iets. Laat zien dat je beter bent.

  3. Je kan de wereld niet veranderen, helaas. Je kan wel jezelf veranderen door jezelf onder de loep te nemen. Dwing jouw mening niet af en zorg ervoor dat je jouw eigen zelfrespect netjes blijft onderhouden.

  4. Een dramaqueen attitude hoe slecht een vriendin jou behandeld heeft laat je beter achterwege. Heeft zij jouw teleurgesteld? Geef dat netjes aan en knip het koordje door.

  5. Vooraleer je iets van de daken wilt schreeuwen bekijk of jouw interpretatie waarheidsgetrouw is. Heb je het via een stel roddeltantes vernomen? Of heb je iets zwart op wit? Meegaan in roddels tonen dat anderen geen respect hebben voor jou. Het laat een gebrek aan de eigen autonomie zien. Je hebt natuurlijk zelf de keuze hoe je omspringt met de ‘kwetteraars’.

  6. Geef jouw mening niet ongevraagd naar iets of naar iemand. Niemand staat te wachten om gedicteerd te worden. Vragen ze jouw mening echter wel? Dan kan en mag je ze uiteraard luchtig en respectvol geven.

  7. Blijf met beide voetjes op de grond en wees altijd alert met mooie beloftes. Je zit niet te wachten op een teleurstelling.

  8. Heb je een afspraak met iemand en kan je niet aanwezig zijn? Heb het fatsoen om de persoon even op de hoogte te stellen. Er is niets onbeleefder dan de dingen vanzelfsprekend te vinden vanuit een egoïstische houding. Stel jezelf de vraag hoe jij dit zou vinden.

  9. Blijf lekker trouw aan jezelf en neem geen voorbeeld aan mensen die jouw niet in jouw waarde laten. Hak eventuele knopen door, hierdoor kom je sterk en autonoom over.

  10. Laat stilzwijgend het bootje zinken. Met andere woorden: stilte is het beste antwoord dat je kan geven. Het laat de ander in zijn/haar illusie van gelijk hebben zitten.

Veel plezier met het lezen van mijn blog!

Medium Fabio


Interessante blogs: