De elementen uit de astrologie

De elementen uit de astrologie

Pin It

De energie van de planeten worden gefilterd door de vier elementen, zijnde vuur, water, lucht en aarde. Elk element is gerelateerd aan een bepaalde functie van het zelf: aarde is verbonden met het lichaam en materie, water met emoties, lucht met de geest en het intellect, en vuur met de ziel en intuïtie. Het evenwicht van de planeten binnen de horoscoop geeft aan in hoeverre iemand zich binnen die specifieke ervaringsgebieden op zijn gemak voelt. Sommige horoscopen zijn evenwichtig, met een gelijk aantal planeten in elk element. Andere hebben slechts één planeet in een element of helemaal geen, en een groot aantal in een ander element.

De elementen vertegenwoordigen verschillende manieren om tegenover het leven te staan. In praktische aarde wordt de wereld ervaren via de fysieke zintuigen; in water wordt ze ervaren via gevoel en emotie. Lucht komt tot inzicht via denken en logisch redeneren; vuur is intuïtief en cognitief.

Tekens die een bepaald element delen, resoneren met elkaar, maar onafhankelijke vuurtekens vinden water te afhankelijk en te introspectief, waardoor relaties moeilijk zijn: watergevoelens worden non-verbaal uitgedrukt, terwijl luchttekens vooral met woorden communiceren. Aardetekens zijn in wezen praktisch en hebben weinig tijd voor fantasie of emotionele uitbarstingen.

 

Het evenwicht van de elementen

Het aantal planeten dat zich in iemands horoscoop in elk element bevindt, vormt het gedrag en geeft aan hoe die persoon de werkelijkheid waarneemt. Een evenwichtig aantal planeten in alle vier elementen is gunstig voor de uitdrukking van het element waarin de Zon staat; een te groot aantal elementen die niet in harmonie met het Zonneteken zijn, kunnen een krachtig effect hebben op de expressie van de Zon. Vooral als de Maan of Mars in een dominant element staat.

Een grote nadruk op een of twee elementen in een horoscoop kan leiden tot een tekort in andere en specifieke combinaties van elementen leiden tot een karakteristieke benadering van de wereld.

 

Combinaties van elementen

Vuur-aarde

Als ze goed werkt, zorgt deze combinatie voor een enorm uithoudingsvermogen, want de vurige energie wordt in banen geleid en gebruikt voor aardse, praktische taken. Als de combinatie niet goed werkt en vuur wordt beperkt door aarde, bestaat het risico van een explosie.

 

Vuur-lucht

Dit is een vluchtige combinatie die wordt gekenmerkt dor uitbarstingen van energie, gevolgd door geestelijke uitputting. Het is een relatie die het goed doet op het gebied van ideeën en verbeelding, maar minder in het dagelijks leven.

 

Vuur-water

Als vuur en water niet goed samenwerken, hebben de emoties de neiging oververhit te raken en kan e creatieve energie van vuur door te veel emoties worden gedoofd. Als de combinatie wel goed werkt, is ze intuïtief en fantasierijk.

 

Aarde-lucht

Over het algemeen vormen aarde en lucht geen goede combinatie, want de trage en ordelijke processen van aarde zijn een gruwel voor lucht. Maar soms kan deze combinatie leiden tot langdurig en productief denken.

 

Lucht-water

Deze combinatie wijst op persoonlijkheden die in hun fantasie leven. De ideeën stromen, maar ze zijn bijna altijd onpraktisch. Het is een poëtische combinatie die gevoelens onder woorden brengt.

 

Aarde-water

Deze combinatie kan saai en degelijk zijn, mar ook heel productief. Aarde leidt tot modderig water, de emotionele expressie wordt belemmerd en er ontstaan misverstanden. 

 

Hier vind je een overzicht van de vier elementen van de dierenriem. Klik op de link om een volledige beschrijving te lezen. 

 

Aankomende Expo's
Geen data bekend!
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de Art of Mediums nieuwsbrief.