Alle blogartikelen

Blogs over spiritualiteit, liefde en relaties

Medium Fabio

Aanbevolen 

8 manieren om een leugen te herkennen

hoe kan je een leugenaar herkennen

Wil jij 8 manieren ontdekken om een leugen te herkennen? Dan is dit blog iets voor jou! Het zal je wellicht niet ontgaan zijn dat leugens vertellen voor veel mensen een taboe is. In onze opvoeding krijgen we mee dat we niet mogen liegen. Als puntje bij paaltje komt zijn er situaties dat we een leugentje om bestwil vertellen om de ‘vrede’ te bewaren. Ook om iemand niet te verliezen zijn we in staat om te liegen.

In dit blog deel ik 8 manieren hoe je ontdekt wanneer iemand liegt of de waarheid spreekt. Welke leugens zijn er? Wat kan je vertellen over iemand zijn/haar lichaamstaal? Wat is de functie van leugens?

Deel je mening op het einde van dit blog en schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief en ontvang blog updates direct in je mailbox.

Word gratis lid van onze Facebook community en Facebook groep waar we je dagelijks een shot geven rond spiritualiteit en lifestyle.

Op het einde van dit artikel vind je een lijst terug met interessante blog posts.

LET OP: Niemand mag zomaar bestemeld worden als leugenaar. In sommige gevallen kan iemand de waarheid verdoezelen uit angst. Wie een leugenaar wilt ontmaskeren moet de diepere lagen van iemand in acht kunnen nemen en dit vergt een nauwkeurige observatie en inschatting. De observator moet zo objectief mogelijk zijn. 


Liegen? Ik? Ik lieg nooit!

Mensen die zeggen dat ze nooit liegen moeten hun mond grondig spoelen met zeep want dat is een leugen.
Gaat het om een leugentje om bestwil, groot, klein of omdat liegen fijn is, iedereen liegt weleens. Leugens nemen snel een gewoonte aan. Het werkt verslavend en voor je het beseft wordt liegen pathologisch.

Een leugenaar is als een kameleon 

leugenaar verschuilt zich achter een maskerIemand die voortdurend liegt, wordt ook wel een kameleon genoemd. De reden is dat leugenaars zich achter een masker verschuilen die niet echt is.

Het is een beschermingsmechanisme om niet ten prooi te vallen aan de  ontmaskering. Ze doen er alles aan om hun leugens intact te houden door van masker te 'switchen'.

Net als een kameleon wilt ook de leugenaar zijn 'territorium' afbakenen en zijn omgeving misleiden van de waarheid. 

Ze hebben een schild om zich heen uit bescherming voor eventuele vernederingen. Dit resoneert vanuit een onderliggende issues. Ze leven in een eigen wereld die niet realistisch is. Sommige personen kunnen hier behoorlijk last van ondervinden. Omdat die drang naar liegen zodanig groot is blijft het een innerlijke marteling. 

De waarheid kan je niet eindeloos vermijden

Stoppen met liegen begint met eerllijkheid naar jezelf toe. Word je geconfronteerd met de waarheid? Dan is ontkennen een automatisme. Gezichtsverlies steekt de kop op en mondt uit in schaamte. Niemand wordt graag met de neus op de feiten geduwd en al zeker niet als hij/zij betrapt wordt op een leugen.

De waarheid kan je niet eindeloos vermijden. Hoe meer je ervan wegloopt, des te meer het je achtervolgt en dood van binnen. Leugens zorgen dat je voortdurend op je ongemakken loopt omdat je onbewust weet dat de waarheid vroeg of laat aan het licht komt.

Liegen is niet goed voor jezelf, niet voor je omgeving en vooral niet voor je Karma!

Pathologisch liegen

Dit is de extreme variant van liegen. Dit houdt in dat mensen voortdurend onwaarheden vertellen. Het is ongezond en ze geloven na verloop van tijd hun eigen verzinsels. Deze mensen maken geen onderscheid meer tussen de realiteit en de leugen in kwestie. Het is hun eigen waarheid waar ze aan vasthouden. Het is een onbedwingbare drang om te liegen.

Liegen naar jezelf toe

Deze mensen verdraaien de realiteit en verzinnen een eigen verhaal. Deze personen leven in een luchtbel en hebben moeite om de realiteit onder ogen te komen. Ze kunnen de waarheid niet aan waardoor ze in een fantasiewereld leven. Je komt dit vaak tegen bij:

  • mensen die een trauma hebben meegemaakt
  • mensen die bang zijn voor de confrontatie
  • mensen die onzeker zijn
  • mensen met een laag zelfbeeld
  • mensen die de controle dreigen te verliezen

Eerlijkheid naar jezelf toe maakt de kans naar zelfreflectie groter.

Mensen die liegen laten de klemtoon vallen

leugen of waarheidMensen die een verhaal verzinnen laten de klemtoon vallen. Wat wordt hiermee bedoeld? Iemand die vaak achter elkaar het tegendeel probeert te bewijzen. Iemand die de waarheid spreekt, geeft eenmalig aan dat het verhaal klopt. Iemand die liegt, zal trachten uit angst om door de mand te vallen in herhaling vallen. Het komt wat ‘overdreven’ over en ze herhalen meermaals hun gelijk.

Bewuste leugens

Bewust liegen doen we als we anderen opzettelijk kwaad willen berokkenen om de waarheid tegen te spreken. Deze mensen weten dat ze aan het liegen zijn maar blijven vasthouden dat het niet zo is. Achter deze vorm van liegen ligt een onderliggende emotie verborgen. Ze dragen een masker om zichzelf te willen beschermen ten koste van anderen.

Iemand attent maken op liegen

Vier voorbeelden van wat er kan gebeuren als je iemand attent maakt op een leugen.

1. De persoon reageert boos

Iemand die boos reageert of eindeloos discussieert, voelt zich betrapt op de leugen. Boosheid en discussies laten onmacht zien en dient als laatste poging om de leugen te redden.

Deze manier van liegen komt vaak voor bij mensen die zich niet altijd bewust zijn dat ze liegen (onbewust liegen). Het is hun eigen waarheid en realiteit. Heb je feiten? Dan hebben deze mensen alsnog een excuus om hun leugen te rechtvaardigen.

Kenmerken van mensen die liegen en boos reageren:

  • zweten
  • hartkloppingen
  • een rood gezicht
  • schrappende keel (mensen die liegen krijgen een droge mond en keel waardoor ze moeten slikken)
  • aarzelen bij het vertellen van iets
  • weten achteraf geen details meer
  • veranderen regelmatig de kern van het verhaal
  • geen vaste stemintonatie

2. De persoon reageert zelfverzekerd en overtuigd

Mensen die zelfverzekerd en overtuigd reageren komen geloofwaardig over. De kans is groot dat deze personen de waarheid vertellen. Let wel op: sommige mensen kunnen getraind zijn om hun leugens goed te verkopen.

Een toonvaste stemintonatie vertelt ons dat iemand geen angst heeft om door te mand te vallen. Mensen die de waarheid vertellen herken je aan het volgende:

  • een vaste stemintonatie
  • vertellen iets op een vloeiende manier
  • je hoort kracht in hun stem
  • springen niet van de hak op de tak
  • ze weten achteraf perfect de details van het verhaal
  • spreken vloeiend

3. De persoon reageert aarzelend

Iemand die aarzelt om iets te vertellen hoeft niet altijd te liegen. Er kunnen verschillende oorzaken te wijten zijn aan aarzelingen:

  • de persoon weet niet meer wat hij/zij gedaan of gezegd heeft
  • er is werkelijk een twijfel tussen de realiteit en het verhaal
  • op het moment van vertellen kan iemand in een emotionele bui zitten waardoor de persoon niet meer weet wat hij/zij gezegd heeft
  • misleiding wordt gezien dat de persoon wel de waarheid spreekt maar misleid wordt door iemand die hem/haar iets heeft aangepraat 

Non-verbale communicatie of lichaamstaal

Door de lichaamstaal van iemand te observeren kan je te weten komen of iemand de waarheid spreekt. We kijken naar de non-verbale communicatie om te verifiëren als het verhaal klopt.

Non-verbale communicatie wordt de geheime taal van de ziel genoemd. Wanneer iemand zich betrapt voelt op een leugen gaat het lichaam onwennig reageren. Dit merk je aan:

  • een zenuwachtige houding
  • het gezicht dat rood wordt
  • er wordt geen oogcontact gemaakt
  • bij een confrontatie kijken deze mensen weg
  • ontwijkend gedrag
  • zenuwachtige bewegingen met de handen

Als je wilt ontdekken of iemand liegt dan moet je de lichaamstaal goed observeren. Let wel op dat je een goede inschatting maakt. Niet iedereen met een zenuwachtige houding of een rood gezicht vertelt een leugen. Trek niet te snel conclusies, een eigen leugendetector ontwikkelen vergt jaren training.

tips om een leugen te herkennen8 manieren om een leugen te herkennen

  1. Overdreven taalgebruik: Iemand die iets op een overdreven manier vertelt, komt ongeloofwaardig over. Hier liegt de leugenaar met voorbedachten rade en weet hij/zij die woorden te gebruiken zodat het als waarheid overkomt.

  2. Weinig details: Een leugenaar gebruikt algemene woorden en kan zelden tot de kern van het verhaal komen. Ze kunnen geen details vertellen en blijven oppervlakkig. Ze zijn minder spontaan omdat ze controle uitoefenen om de leugen in stand te houden.

  3. Vraag door: Als je een leugenaar wilt ontmaskeren moet je doorvragen. Stel je vraag op verschillende manieren. De persoon die liegt, zal zich hierdoor klem praten.

  4. Slikken: Iemand die liegt en moeite doet om niet door de mand te vallen wordt zenuwachtig en krijgt  een droge mond en keel. Hierdoor moet de persoon slikken. Dit is een belangrijk signaal als iemand een leugen vertelt.

  5. Tijd rekken: Als je een leugenaar ‘out of the blue’ een vraag stelt hebben ze tijd nodig om na te denken. Zo kan er een perfecte leugen verzonnen worden.

  6. Verwarrende verhalen: Dit zijn mensen die hun verhaal telkens anders vertellen. Er zit geen logische structuur in het verhaal. Vooral de kleine details kunnen ze vaak achteraf niet meer na vertellen.

  7. Boos reageren: Iemand die boos reageert bij een confrontatie is aan het liegen. Waarom zou je boos moeten reageren als je zeker bent van je waarheid. Komt woede niet averechts over?

  8. Van de hak op de tak springen: Mensen die liegen vertellen hun verhaal op een onsamenhangende manier. Ze weten niet waar ze moeten beginnen. Ze springen van de hak op de tak. Het vergt energie van de leugenaar om de leugens op elkaar af te stemmen.

Veel succes!

Medium Fabio


Interessante blogberichten:

De controle loslaten in 8 simpele stappen: vaarwel...
Omgaan met energiezuigers: 10 praktische tips

GERELATEERDE BERICHTEN

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://artofmediums.be/

Aankomende Expo's
Geen data bekend!
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de Art of Mediums nieuwsbrief.