Alle blogartikelen

Blogs over spiritualiteit, liefde en relaties

Medium Fabio

Aanbevolen 

De basis van een gezonde relatie: Geef jou nieuwe of bestaande relatie een andere dimensie!

basis van een gezonde relatie

De basis van een goede en gezonde relatie, wat is dat nu juist? Hoe kan jij ervoor zorgen dat jouw relatie die dimensie krijgt waar je al zo lang naar verlangt? Waar moet je zeker opletten in het ‘onderhouden’ van jouw bestaande relatie? Wat kan je doen? Wat moet je zeker niet doen? Wat is de oorzaak van relaties die stuk lopen?

Iedereen hunkert naar genegenheid, liefde, affectie en geborgenheid. Velen onder jullie vinden dit vanzelfsprekend (wat niet abnormaal is). Een relatie beleef je met twee. Dat betekent dat beide partijen moeten openstaan om de relatie in een positieve richting te duwen. Als de één niet mee kan varen dan lijkt het erop dat de relatie dreigt te mislukken. Voor elk koppel zal een goede relatie iets anders betekenen. Welke waarde geef jij eraan?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief om onze wekelijkse blog updates direct in je mailbox te ontvangen.

Word lid van onze Facebook community en onze Facebook groep waar je dagelijks inspirerende artikelen, citaten en spiritualiteit kan terugvinden.

Op het einde van dit blog vind je interessante blog posts terug.


Het verschil tussen ‘verliefdheid’ en ‘liefde’

Als twee mensen mekaar leren kennen dan kan de vlam snel overslaan. Verliefdheid is dan ook de eerste fase die zich kenmerkt door de vlinders die wij voelen voor de ander. Het is net alsof onze hormonen helemaal op hol geslagen zijn en het overkomt je dan ook zonder dat je daar echt controle over hebt.

Liefde voelen is de diepere manier van ‘verliefdheid’. Deze twee mogen dan ook niet verward worden met mekaar. De diepere vorm van liefde kenmerkt zich door een grote vorm van respect naar de ander toe. Liefde laat een diepgaande vorm van genegenheid zien die verder reikt dan de ‘vlinders’ die je voelt bij verliefdheid.

Overgang van verliefdheid naar liefde

liefde en verliefdheidDe eerste fase van een nieuwe relatie is altijd spannend. Je kent mekaar tenslotte niet en de ‘trigger’ om bij mekaar te willen zijn is groot. Jullie zullen ongetwijfeld elke dag met mekaar bellen, appjes sturen en willen dan ook zoveel mogelijk tijd met mekaar doorbrengen. Dit is een normale reactie, de spanning en avontuur die samenvloeit zorgt ervoor dat het willen naar meer dan ook zal toenemen.

In het begin van de nieuwe relatie zal je beiden op ‘ontdekkingsreis’ moeten gaan.

Jullie moeten mekaar tenslotte leren kennen. Wat heeft de ander graag en wat zijn de dingen die de ander helemaal niet kan luchten.
Deze fase is dan ook van cruciaal belang in het begin want dat biedt jullie de ruimte om elkaar op een gezonde manier te gaan peilen.

Op een bepaald moment waait de wind van verliefdheid over. Het kan zijn dat je op een dag met veel verbazing kijkt naar de ander. Je stelt je de vraag of hij/zij wel dezelfde persoon is waar je verliefd op bent geworden. Je gaat de relatie vergelijken met de ultieme perfectie en je wilt dan ook de verliefdheid gaan aanwakkeren.

Dit is het moment dat je met een andere blik naar je partner gaat kijken. Verliefdheid zal overgaan naar liefde of beter gezegd naar ‘houden van’. Dit is het moment dat jullie mekaar beter zullen leren kennen, jullie kennen mekaars zwaktes, mekaars wensen en weten of jullie al dan niet op mekaar kunnen bouwen. De puberale verliefdheid waarbij onze hormonen de bovenhand nam verdwijnt naar de achtergrond.
Dit is ook de ‘normale’ werking van de relatie. Dit geeft blijk dat jullie op een diepgaand niveau (liefde) meer van mekaar willen ontdekken zonder dat de ‘verliefdheid’ op de eerste plaats hoeft te staan.

Vaak wordt me de vraag gesteld: “Fabio, wat is eigenlijk beter: verliefd zijn op je partner of houden van?”. Ik geef als advies altijd mee dat het ‘raar’ zou zijn dat je in een begin fase geen verliefdheid voelt. Als je geen verliefdheid voelt in het begin en deze verliefdheid komt ook niet aanzetten over een bepaalde periode, dan moet je je de vraag stellen of deze persoon wel ‘geschikt’ is voor jou.

Als tweede geef ik ook altijd mee dat houden van een veel dieper en serieuzer level laat zien tussen twee personen. Diepe liefde laat ons gezamenlijk toekomstplannen maken, onze kinderwens in vervulling laten komen, huwelijksplannen, enzovoort.

Houden van geeft een andere dimensie aan de relatie. Je houdt van mekaar maar je laat mekaar ook zijn wie dat jullie willen zijn. Er is ruimte om te ‘ademen’, zonder dat onze hormonen de controle willen overnemen.

Houden van is ook kunnen loslaten.

Veelvoorkomende oorzaken van relaties die stuk lopen

relatie problemenVaak gaan relaties (helaas) vaak naar hun einde. Wij hebben onze partner diep graag gezien en staan niet altijd stil bij ons aandeel. Hoe vaak hoor je niet dat na een relatiebreuk er altijd één van de partners is die zijn/haar ex zodanig zwart maakt? Waar is de liefde die je voelde naartoe? De boosheid en onmacht zorgen er namelijk voor dat wij kwade tongen spreken over onze ex. Niet abnormaal, je bent gekwetst, voelt je ‘bedrogen’ en je begrijpt het ‘plaatje’ niet meer.

Veelvoorkomende oorzaken van een relatiebreuk zijn:

  • bedrog
  • ziekelijke jaloezie
  • agressie
  • onbegrip
  • geen interesse meer
  • verslaving
  • afgunst
  • gebrek aan intimiteit
  • egoïsme

Deze issues zijn niet onoplosbaar. Voor elk van dit probleem is er een oplossing. Uiteraard is het koppel degene die beslist of ze iets aan deze problemen willen doen.

relatie advies10 ingrediënten voor een gezonde relatie

  1. Beide partners dienen autonoom te zijn: Zelfredzaamheid en veiligheid zijn heel belangrijk in een relatie. Hoe minder veiligheid dat wij ervaren hebben in onze kinderjaren, hoe meer dat we geneigd zijn vast te klampen aan onze partner. Geborgenheid en veiligheid bekom je niet door je vast te klampen aan.Integendeel. Wees daarom autonoom en zelfstandig. Geef mekaar niet het gevoel dat jullie elkaar steeds nodig hebben. 

  2. Geef mekaar vrijheid: Vrijheid zal de relatie ten goede komen. Natuurlijk is vrijheid een relatief begrip. Wat versta jij onder vrijheid? Door jezelf veilig te voelen in jouw relatie ge je minder de neiging hebben om jouw partner te ‘beteugelen’. Ga voor jezelf na of de beperking van vrijheid niet de oorzaak is van een gebrek van jouw eigen veiligheid.

  3. Communicatie als belangrijke tool: Dit is de eerste en het belangrijkste ingrediënt om een relatie staande te houden. Ook al is de seks stomend, ook al ben je over je oren verliefd. Zonder goede communicatie zal de relatie vroeg of laat op de klippen lopen. Goede communicatie heeft niet zozeer te maken met wat je jouw partner graag wilt vertellen. Het gaat om ‘hoe dat je het gaat zeggen’. De ‘wat’ is minder belangrijk dan de ‘hoe’. In heel wat relaties is communicatie een groot probleem. 

    Ook dit valt op te lossen, communicatie is namelijk een vaardigheid die je kan aanleren. Communicatie aanleren is: pakkend, doeltreffend, confronterend en liefdevol.

  4. Controle: Jouw partner voortdurend in bedwang willen houden, weten waar hij gaat, met wie, enzovoort. Zolang dit niet overheersend is kan het geen kwaad. Vaak heb je zo van die typetjes die echt alles van ‘A tot Z’ willen weten. Op zich geen probleem, ook hier is het weer belangrijk: hoe communiceer je dat? Met een overheersende toon? Of eerder op een humoristische manier? Controle laat het ongenoegen zien waar wij zelf mee worstelen. Het is een projectie van onzekerheid naar onze partner toe. 

  5. Stuur de relatie niet zoals het jou uitkomt: Wanneer je dit doet ben je eigenlijk aan het manipuleren en zet je de ander onder druk. Ga jouw partner niet stalken om toch maar te verifiëren of hij/zij wel de waarheid vertelt en thuis een ‘lady’s night’ georganiseerd heeft. Controle is ‘not done’ in een relatie!

  6. Stel geen verwachtingen naar de ander toe: We zitten niet op school waar de strenge juf verwacht dat je op het einde van het jaar geslaagd bent voor wiskunde. Verwachtingen hebben creëert verkeerde hoop. Het beste is om altijd uit te gaan van jouw eigen authenticiteit. Lekker dicht bij jezelf blijven en de ander behandelen zoals jezelf wilt behandeld worden. Zijn er dingen onduidelijk? Stel dan de vraag aan jouw partner.

  7. Laat egoïsme niet de bovenhand krijgen: Het is belangrijk dat jullie rekening houden met elkaar. Niets is zo een afknapper dan een egoïstische houding. Egoïsme komt vaak voort uit een tekort aan zelfkennis, onmacht, angst en onzekerheid. Doe dingen voor mekaar zodat jullie mekaar een aangenaam gevoel kunnen geven. Niets voelt fijner aan dan dat je iets doet voor jouw partner en hem/haar ziet stralen en glunderen. Met deze houding versterk je de relatie aanzienelijk.

  8. Jaloezie: Dit kan een oorzaak of een gevolg zijn van een relatie die stukgelopen is.
    Het geeft blijk dat je niet tevreden bent met jezelf, met je partner en met de relatie.
    Jaloezie is een gebrek aan vertrouwen. Er is niets mis met gezonde jaloezie zolang hij niet uitmondt in afgunst. Ben je jaloers omdat jouw ex een nieuwe liefde heeft?
    Dan is het misschien tijd om op zoek te gaan naar jouw ware identiteit

  9. Eerlijkheid en openheid: Niets is zo vernederend als oneerlijkheid binnen de relatie. Het zorgt dat je onzeker wordt en de relatie in twijfel gaat trekken. Eerlijkheid en openheid zorgt dat je vertrouwen kan leggen in de ander mits je consequent bent.
    Het geeft waardering in de relatie. Bewust liegen zorgt er alleen maar voor dat de relatie alleen maar verder afbreekt.

  10. Wederzijds respect: In een relatie ben je gelijk aan je partner en ben je niet meer of niet minder. Respect opbrengen voor mekaar loopt als een rode draad doorheen de relatie. Het is de basis van harmonie en als je dat toont dan is de kans groot dat je dat ook terugkrijgt. 

Veel succes!

Medium Fabio

Fabio is auteur, schrijver en blogger over spirituele en psychologische thema’s.


Interessante blogs:

Je ex terugwinnen doe je zo: blogserie intro
Respect hebben voor anderen en voor jezelf. Mijn u...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://artofmediums.be/

Aankomende Expo's
Geen data bekend!
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de Art of Mediums nieuwsbrief.