Alle blogartikelen

Blogs over spiritualiteit, liefde en relaties

Medium Fabio

Aanbevolen 

De controle loslaten in 8 simpele stappen: vaarwel controlfreak

de controle loslaten

Wil jij de controle loslaten in 8 simpele stappen? Ben je ook een controlfreak die moeilijk de controle kan loslaten? Ondervind je dat je controlegedrag je uitput en moe maakt? Dan heb ik goed nieuws.

In dit blog kijken we waar deze controle vandaan komt en welk averechts effect controlegedrag heeft op ons leven. Welke vormen van controle zijn er? Hoe projecteren we deze bewust en onbewust naar de buitenwereld toe?

Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief en ontvang onze wekelijkse blog updates direct in je mailbox

Word lid van onze Facebook community en Facebook groep waar we je een dagelijkse shot aan inspiratie geven.

Aan het einde van dit artikel vind je interessante blog posts terug en kan je jouw verhaal en mening delen.


Wat is controle?

controledwangControle is het krampachtig vasthouden aan iets of iemand op een ongezonde manier. Deze mensen laten hun dagelijkse leven hierdoor beïnvloeden. 

Ze willen controle over alles en iedereen en zijn zich niet bewust dat hun gedrag van nadelige aard is.

Ze houden dergelijke handelingen vast uit angst om die controle te verliezen. Bij controledwang ligt er altijd een onderliggende emotie verscholen.

Controle kan dwangmatig of verslavend worden. Het is een vorm van veiligheid die we ervaren. 

Ik ben ervan overtuigd dat eenieder het potentieel en de mogelijkheid bezit om de controle los te laten. Het is (zoals ik het altijd zeg) even door de zure appel heen bijten en een vaardigheid die je makkelijk kan aanleren. 

Oorzaken van controlegedrag

Voordat je kan loslaten moet je eerst achterhalen waar deze controledwang vandaan komt. De verschillende oorzaken zijn:

 • onzekerheid en een laag zelfbeeld
 • angst om iemand te verliezen
 • een gebrek aan zelfvertrouwen
 • te perfectionistisch ingesteld zijn

Ongezonde controle werkt averechts

Teveel controle werkt averechts. Dit is geen verzonnen instelling maar een keiharde realiteit. Voor je het weet heeft de controle al een serieuze teleurstelling gelegd op je denkvermogen. Je ingesteldheid is volledig in de ban van die controledwang.

Mensen doen ‘helaas’ niet wat we willen. Het is niet aan ons om eisen te stellen aan anderen. Wees nu eerlijk, is dat geen controle handhaven?

Je ingesteldheid veranderen

citaat controle loslatenDe controle loslaten = je ingesteldheid veranderen. Dit betekent dat je het groter plaatje moet zien. Je hebt altijd de keuze en die keuze maak je zelf. Wees niet bang voor het onbekende en ga de uitdaging aan met jezelf. Het is een groeiproces die gepaard gaat met vallen en opstaan. Je mentaliteit veranderen vergt eenmaal tijd en op het einde pluk je er de vruchten van.

Verander je instelling door het volgende toe te passen:

 • denk niet in de plaats van iemand anders, jij alleen bent baas over je eigen gedachten
 • wees minder kritisch voor jezelf en anderen
 • leef in het nu en laat de toekomst haar gangetje gaan
 • blaas de situatie niet onnodig op
 • verruim je gedachtegangen en wees minder oppervlakkig
 • besef dat iedereen op een andere manier omgaat met strubbelingen

Controle loslaten is leren accepteren

Wanneer je de situatie accepteert, ben je op weg om de controle los te laten. Aanvaarding is een belangrijke sleutel om terug rust in je hoofd te krijgen. Het lijkt niet simpel maar dat is het wel, het leven is zo moeilijk als je het zelf maakt. En ook dat is een feit! Wie ben ik of jij om iemands leven te bepalen? Duidt dit niet dat we aan onszelf moeten werken?

Controle is een innerlijke projectie van onszelf. We voelen onmacht, angst of onzekerheid en projecteren dat naar de buitenwereld toe. Wanneer je je daar bewust van bent zal je leven er soepeler uitzien.

Erkenning geven aan je gedrag

Het is een must om toe te geven dat je een controlefreak bent. En met toegeven bedoel ik dat je het ook meent. Zeggen dat je het bent om achteraf in oude taferelen te hervallen is niet gemeend. Je zal ook moeten inzien welke gevolgen controle kan hebben. Ik kan je nu al verklappen dat deze gevolgen niet positief zijn! Als je aan het langste eind wilt trekken dan zal je moeten loslaten en erkenning geven aan je controledwang.

Denk eens aan de positieve gevolgen die je omgeving op je zal hebben als je loslaat? Heb je daar al eens bij stilgestaan? Of gaat het om de hebzuchtige 'IK' houding?

citaat vertouwen hebben8 tips om de controle los te laten

 1. Een eigen tekortkoming: Controlegedrag vloeit uit een eigen tekortkoming. Iets over jezelf waar je niet tevreden over bent. Wanneer je je hier bewust van bent zal de stap naar loslaten makkelijker verlopen.

 2. Kritiek aanvaarden: Als je omgeving je een opmerking geeft, aanvaard deze dan. Als je defensief reageert is dit een teken dat je de confrontatie met jezelf nog niet kan aangaan.

 3. Laat los wat niet te controleren valt: Wanneer je inziet dat je de wereld niet kunt beheersen ben je al een eind op weg. Bepaalde situaties zijn nu eenmaal niet te controleren.

 4. Stop met voor anderen te willen zorgen: Voor anderen willen zorgen is ook een vorm van controle. Hierdoor cijfer je jezelf weg en stel je anderen op de eerste plaats. Je bent niet verantwoordelijk om de rugzak van iemand anders te dragen. Heb je geen werk genoeg met je eigen bagage?

 5. Werk aan je zelfvertrouwen: Mensen met weinig zelfvertrouwen zijn de grootste controlfreaks. Laat je zelfvertrouwen niet lijden door de situatie die je ontevredenheid geeft.

 6. Stop met analyseren: Van analyseren krijg je hoofdpijn. De hoe, wat en waarom zijn overbodig. Je hoeft niet op alles een juist antwoord te vinden. Iedereen beleeft de dingen op een eigen manier.

 7. Muizenstapjes wijzen je de beste richting: Als je iets verwacht, wees dan dankbaar voor de kleine stapjes. Zie het niet onmiddellijk groot en haal voldoening uit de progressie van de situatie, hoe minimaal deze ook is.

 8. Ga niet over lijken: Word niet boos als je niet direct resultaten ziet en kijk naar je eigen stuk. Ga niet over anderen heen walsen als het niet direct gebeurt zoals jij het voor ogen had. Gedraag je naar waarden! Iedereen heeft een uniek pad te bewandelen, respecteer dat ook. Ongetwijfeld wil je ook dat anderen jou respecteren.

Veel succes!

Medium Fabio


Interessante blogs:

Spirituele wijsheden en gezegden
8 manieren om een leugen te herkennen

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://artofmediums.be/

Aankomende Expo's
Geen data bekend!
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de Art of Mediums nieuwsbrief.