Alle blogartikelen

Blogs over spiritualiteit, liefde en relaties

Medium Fabio

Aanbevolen 

Hoe kan je je zelfkennis ontwikkelen? De basis voor persoonlijke ontwikkeling

zelfkennis en zelfinzicht

Zelfkennis wordt ook wel de kunst van zelfinzicht genoemd. Het is een waardevolle vaardigheid die eenieder zou moeten bezitten om het leven makkelijker te laten verlopen.

In dit blog neem ik jullie mee op reis naar zelfkennis en zelfinzicht. Wat is het? Hoe kan je je zelfkennis bijsturen? Hoe ontwikkel je inzicht in jezelf? Welke gevolgen heeft vernielend gedrag op jou en je omgeving?

Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief om blog updates direct in je mailbox te ontvangen.

Word lid van onze Facebook community en Facebook groep waar je een dagelijkse boost krijgt aan spirituele tools.

Op het einde van dit artikel vind je interessante blog posts terug.


Zelfkennis, wat is dat nu eigenlijk?

jezelf in de spiegel bekijkenZelfkennis begint bij jezelf. Heb je weleens gehoord van deze uitdrukking? Waarschijnlijk wel. 

Zelfkennis en zelfinzicht is het vermogen om je denkwijze en je mogelijkheden in te schatten om van daar (wel of niet) een rationele keuze of conclusies uit te trekken.

Het is een reis die je maakt binnenin jezelf om op die manier de confrontatie aan te gaan met je persoonlijkheid.

Zelfkennis is een innerlijke intelligentie die we allemaal bezitten.

Zelfkennis en zelfinzicht kan grotendeels alleen verkregen worden door de omgang die je hebt met andere mensen. Sociale contacten zijn belangrijk om je zelfkennis uit te breiden zodat je meer inzichten in jezelf kan krijgen. De reden hierachter is dat je van elkaar leert  (bewust en onbewust). 

Zelfkennis is introspectie

Introspectie betekent letterlijk binnenin jezelf kijken. Weten wat je eventuele valkuilen zijn maar ook je sterke eigenschappen. Zonder introspectie zijn we niet in staat om ons zelfinzicht te verruimen. Het is een onmisbaar ingrediënt om te kunnen groeien.

Introspectie kan je leren. Je moet ervoor open staan en af en toe zal je onderuit gaan (it's part of the game). Een leerschool is geen leerschool zonder vallen en opstaan.

Zelfkennis, introspectie en ontkenning

ontekkening en zelfkennisEen veelvoorkomend probleem is dat mensen wel over zelfkennis beschikken maar ze regelmatig in de ontkenning gaan zitten. Of ze geven het toe, maar twee dagen later hervallen ze in oude patronen. Je kan deze dynamiek makkelijk nagaan via volgende punten:

 • het ligt aan de ander
 • als je je grenzen aangeeft reageren ze neerslagen, boos of gefrustreerd
 • doen dingen zonder nadenken
 • staan niet stil hoe hun gedrag overkomt bij de ander
 • zijn wisselvallig in hun meningen en uitingen
 • willen graag de 'wijze' zijn maar houden dit niet lang vol

Je bent niets met zelfkennis als je niet binnenin jezelf kan kijken. Het is een absolute must als je zelfinzicht wilt vergaren en vergroten.

Opbouwende kritiek aanvaarden

Dit is er eentje die heel wat opwelling veroorzaakt. Mensen zijn tegenwoordig helemaal op zichzelf gericht (no hard feelings). Ze vinden de dingen vanzelfsprekend en als je niet gelijk draait in de richting die ze willen dan word je gebombardeerd met allerlei uitlatingen.

Dit is een perfect voorbeeld dat er weinig tot geen zelfkennis aanwezig is. Natuurlijk proberen we als de ‘wijze’ over te komen maar helaas is dit vaak niet zo.

Iedereen (ik ook) heeft met kritiek te maken. Kritiek hoeft niet altijd afbrekend te zijn. Je haalt er altijd iets positiefs uit (als je je ontdoet van je oogkleppen). Ik krijg ook hier en nu eens kritiek dat ik de dingen ‘anders’ moet aanpakken.

Die kritiek zorgt ervoor dat ik anders naar de wereld kijk. We leren allemaal van elkaar. Met boosheid red je het helaas niet en daarom ben ik altijd dankbaar als ik feedback ontvang. 

De sleutel naar bevrijding

zelfkennis aanlerenEen gouden sleutel past op elke deur. Welke deur open jij? Ga je voor vernieuwing? Blijf je haperen in kortzichtigheid? Of ren je de wijde wereld in op zoek naar het onbekende dat zoveel moois te bieden heeft? Mijn keuze is al gemaakt hoor ☺!

Zelfkennis heeft mijn geest verruimd. En geloof me als ik je zeg dat ik (in het verleden) ook serieus met mijn gezicht tegen de muur ben aangelopen (dat deed pijn). Ik werd gedwongen om binnenin mezelf te kijken.
Het was mijn beste keuze ooit!

Dit kan jij ook! Zelfkennis en zelfinzicht is een onbekende wereld die je binnen treed. Je zult dingen van jezelf ontdekken die je nooit dacht te hebben (leuke en minder leuke eigenschappen). Who cares?

Het is werkelijk de sleutel naar bevrijding. Je leert op een geheel nieuwe manier in het leven staan. Je bent geworteld en standvastig en niet gemakkelijk van je stuk te krijgen. Wat heb je te verliezen?

Je zelfkennis vergroten met deze 9 tips

 1. Geen ja maar: Ja maar is een excuus waar we ons achter verschuilen. Het laat met andere woorden zien dat we moeite hebben om te veranderen. Het is een onderliggende angst die moeite heeft om de onebekende wereld in te wandelen.

 2. Kijk eerst naar jezelf en dan pas naar anderen: Wat gebeurt er vaak? De oorzaak wordt neergelegd bij iemand anders waardoor we niet naar ons aandeel kijken. Dit werkt gegarandeerd averechts. Je kan niet in iemands hoofd kijken. We kunnen vermoedens hebben hoe iemand zich voelt maar zekerheid heb je nooit.

 3. Verander de wereld niet maar wel jezelf: Velen willen eerst de wereld veranderen en dan pas zichzelf. Ze zijn voortdurend bezig met wat de ander doet of hoe de ander zou reageren. Als je dit volledig achterwege kunt laten dan heb je al een grote stap in de juiste richting gezet.

 4. Opbouwende kritiek aanvaarden: Als je geen opbouwende kritiek kunt aanvaarden dan is er iets mis. Opbouwende kritiek wordt gegeven in situaties die we anders kunnen aanpakken. Het is om je te helpen groeien en niet om je af te breken. Op het einde pluk je er de vruchten van.

 5. Grenzen aangeven: Iedereen heeft het recht om zijn grenzen aan te geven. Het moet een wisselwerking zijn van energie zonder dat de één of de ander zich persoonlijk afgewezen voelt.

 6. Vaarwel slachtofferrol: Hier word je alleen maar moe van. Of we nu wel of geen slachtoffer zijn, op een bepaald moment moet je eruit stappen. Een mes snijdt langs twee kanten. We hebben allemaal een aandeel in bepaade situaties die niet het gewenste resultaat beogen. 

 7. Omring jezelf met positieve mensen: Niets is onmisbaarder dan je zelfkennis te vergroten door je in te laten met positieve mensen. Op deze manier leer je door de ogen van iemand anders naar de wereld te kijken. 

 8. Bye bye verleden: Het verleden hoef je niet te vergeten (vergeet ik ook niet). Je kan het wel een plekje geven zonder dat het jou onnodig van je stuk brengt. Denk aan de toekomst en al het moois dat je daar kunt neerzetten. Kijk daarom niet voortdurend over je schouders heen.

 9. Draag zorg voor jezelf: Zorg dragen voor jezelf is de mooiste eigenschap die je kan hebben. Dit betekent dat je jezelf op de eerste plaats zet ongeacht wat een ander daarvan vindt. Je neemt bewust tijd voor jezelf en de dingen waar jij je goed bij voelt.

Veel succes met het ontwikkelen van je zelfkennis!

Medium Fabio


Interessante blogberichten:

Top 3 spirituele wijsheden
Spirituele wijsheden en gezegden

GERELATEERDE BERICHTEN

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://artofmediums.be/

Aankomende Expo's
Geen data bekend!
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de Art of Mediums nieuwsbrief.