Alle blogartikelen

Blogs over spiritualiteit, liefde en relaties

Medium Fabio

Aanbevolen 

Mijn partner heeft borderline: Leven met een borderliner

borderline persoonlijkheidsstoornis

Leven met een partner die borderline heeft is geen makkelijke klus. Een relatie met een borderliner kan een relatie betekenen die gebaseerd is op instabiliteit. Wat is borderline? Hoe kan je omgaan met iemand die een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft? Waar moet je op letten? Hoe herken je de signalen?

In dit blog ga ik uitleggen wat borderline is en hoe je de relatie met een borderliner het beste kan aanpakken.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief om onze wekelijkse blog updates direct in je mailbox te ontvangen.

Word lid van onze Facebook community en onze Facebook groep waar je dagelijks inspirerende artikelen, citaten en spiritualiteit kan terugvinden.

Op het einde van dit blog vind je interessante blog posts terug.

Let op. Niet iedereen met borderline mag op dezelfde manier bestempeld worden. In dit blog worden de algemene borderline kenmerken beschreven. Niet iedereen heeft dezelfde kenmerken en iedereen ervaart borderline op een andere manier. 


Wat is borderline

emotie regulatieBorderline is een persoonlijkheidsstoornis of ook wel bekend als de emotie-regulatie stoornis. Borderline kenmerkt zich door abnormaal gedrag binnen de eigen emoties en gevoelens.

Mensen met borderline hebben last van stemmingswisselingen en creëren een laag zelfbeeld over zichzelf.

Borderliners zijn gevoelig voor omgevingsfactoren en kunnen prikkels van de buitenwereld moeilijk filteren. Het lijkt erop dat ze de neiging hebben om overgevoelig reageren. 

De stemming kan wisselen van extreem euforisch naar een diepe deprimerende ingesteldheid. Zij kunnen een extreme vorm van angst bezitten en als je hen confronteert met hun gedrag kunnen zij behoorlijk woedend reageren.

De borderline kenmerken

Borderline is één van de moeilijkste psychische stoornissen. Niet alleen voor de persoon die eraan lijdt, ook voor de omgeving is het zwaar om dragen. Personen die deze stoornis hebben reageren impulsief, ze doen dingen zonder nadenken en tonen zelfbeschadigend gedrag. Dit gedrag kenmerkt zich in:

 • zelfmoordgedachten
 • zelfverminking (automutilatie)
 • overmatig drank- of druggebruik
 • kunnen geen intieme relaties aangaan (verlatingsangst)
 • zwart-wit denkpatronen
 • hebben een lage emotionele intelligentie
 • negatief zelfbeeld
 • kunnen de emoties niet beheersen
 • seksuele uitlatingen of net seksueel gedesoriënteerd zijn
 • dissociatie
 • paranoïde gedachten
 • instabiele relaties
 • impulsiviteit

Borderline en relaties

borderline en relatiesHet is niet makkelijk om een relatie te onderhouden met iemand die aan borderline lijdt. Deze individuen hebben moeite om hun emoties te reguleren. De partner krijgt er weinig tot geen hoogte van. Hier volgen een aantal voorbeelden waarom relaties met een borderliner complex van aard zijn.

1. Lage emotionele intelligentie

Onze emotionele intelligentie bepaalt voor een groot deel onze toekomst (werk, carrière en toekomstvisies). Deze emotionele intelligentie is de manier waarop je omgaat met emoties van jezelf en anderen, het reguleren van de emoties (het in goede banen leiden van de gevoelens). Door de intensiteit van de eigen emoties hebben ontwikkelen borderliners een lage emotionele intelligentie.

2. Impulsief en agressief gedrag

Omdat een borderliner in een rollercoaster van emoties zit kan dit uitmonden in angst om verlaten te worden en een laag zelfbeeld. Hierdoor kan de persoon agressief en impulsief uit de hoek komen. De agressie kan naar binnen gericht zijn wat kan zorgen voor zelfverminking, verbale agressie of geweld. Nadat een borderlinder deze woedeaanvallen heeft uitgezeten volgt een schuldgevoel en schaamte.

3. Mensen met borderline zijn gevoelig voor afwijzing

Naast verlatingsangst zijn borderliners overgevoelig voor afwijzing. Hierdoor gaan ze anticiperen dat ze verlaten zullen worden. Kritiek, confrontaties of kleine teleurstellingen worden als ‘heel’ zwaar ervaren. Dit zorgt voor zware discussies, verwijten en ruzies. Ze schuiven de schuld op de partner, rennen weg en reageren impulsief.

4. Verlatingsangst

Als de partner beslist om de relatie te stoppen zal de borderliner trachten om de relatie op alle mogelijke manieren te herstellen. Ze smijten zicht met hart en ziel in de relatie in de hoop om niet verlaten te worden.
Een breuk leidt tot heftige emoties waardoor de borderliner kan dreigen met zelfmoord of andere extreme reacties. Hierdoor kunnen instabiele relaties jaren aanslepen.

5. Onvolwassenheid

Mensen die lijden aan borderline kunnen heel volwassen, wijs en rijp overkomen op hun omgeving. Maar als het gaat om het bedwingen van de emoties dan worden zij teruggeworpen op hun mentale ontwikkeling als kind zijnde. De heftige en pijnlijke emoties van een borderliner kunnen vergeleken worden met een kind dat wordt uitgestoten op school. Die boosheid doet ons denken aan de woede die een puber heeft als hij/zij hun zin niet krijgen van de ouders. Het gevolg: hopen van drama’s. 

Borderline en hun gedachtegang

de gedachten van een borderlinerMensen met borderline hebben overweldigende gedachten. Voor de partner of de omgeving is het een weerkerende situatie: hier gaan we weer of, dit hebben we al meerdere keren meegemaakt. Hier volgen 4 gedachtepatronen:

1. Het is de schuld van iemand anders

Borderliners hebben sterk de neiging om de schuld naar een ander te schuiven. Door het laag zelfbeeld hebben zij moeite om hun fouten toe te geven. Als je hen confronteert krijg je de opmerking: zie je wel, ik kan niets goeds verrichten. Ze gaan makkelijk in een slachtofferrol zitten. De emoties laaien op, het is jouw schuld en ze willen je nooit meer zien.

Door de onmacht die zij ervaren kunnen zij verhalen verzinnen en je beschuldigen van dingen die je niet gedaan of gezegd hebt.

2. Projectie van de gevoelens

Met een borderliner is nooit iets mis, het ligt aan jou. Alles wat je onderneemt en zegt wordt verdraaid en achteraf tegen jou gebruikt. Beschuldigingen worden naar je hoofd geslingerd. Doordat zij zich emotioneel zo beladen voelen werpen zij hun emoties naar de partner. Omdat dit voor hen te onaangenaam voelt. Ze zoeken hun eigen aandeel voortdurend buiten zichzelf omdat zij zich onrechtvaardig benaderd voelen.

3. Aantrekken en afstoten

Aan de ene kant willen borderliners genegenheid en intimiteit voelen. Anderzijds als iemand te dichtbij komt worden ze overspoeld door verlatingsangst (dit is te mooi om waar te zijn). De dynamiek aantrekken en afstoten treedt op. Komt iemand te dichtbij? Dan stoten zij hun af. Ze voelen zich dan opnieuw eenzaam en alleen en gaan de partner opnieuw aantrekken. Dit is een vicieuze cirkel die lang kan aanslepen.

4. Het uittesten van de partner

Doordat mensen met borderline in angst en onzekerheid leven gaan ze hun partner en omgeving uittesten. Hiermee proberen zij hun onzeker gevoel te compenseren door de bevestiging die ze krijgen van anderen.
Ze gaan zodanig ver met testen om te verifiëren of iemand hun al dan niet in de steek zullen laten.

omgaan met een borderliner7 tips hoe je met een borderline partner kunt omgaan

 1. Relativeren: Hoe communicatief en sociaal je ook bent, je kan een borderliner niet helpen. Professionele hulp is de enige manier om een leefbaar leven na te streven.

 2. Grenzen stellen: Heel belangrijk is om je grenzen aan te geven. Mensen met borderline hebben zelf geen grenzen. Voor de omgeving is het belangrijk om deze altijd en consequent te uiten.

 3. Ga niet mee in het spel: Stap niet mee op de carrousel van verwijten en scheldpartijen. Maak een onderscheid tussen je partner en borderline. Zet een stap opzij en kies daarin voor jezelf.

 4. Keep it simple: Als je met een borderliner praat, houd het gesprek simpel. Ga niet je hele gevoelswereld uit de doeken doen. Iemand met borderline begrijpt dat niet. Ze zitten vast met de eigen emoties en gevoelens.

 5. Behoud structuur: Een borderliner heeft structuur nodig, wijk daar niet van af. Als je afspraken hebt gemaakt (bijvoorbeeld: de rest van de dag niet meer over dat onderwerp praten) hou je partner daar ook aan. Iemand met borderline kan overstuur reageren als er veranderingen plaatsvinden.

 6. Wees duidelijk: Communiceer zo duidelijk mogelijk ook al moet je het soms met handen en voeten uitleggen. Neem vooral je tijd om de dingen uit te leggen in makkelijke en begrijpbare taal.

 7. Neem het niet persoonlijk: Iemand met borderline bedoelt het niet altijd op de manier zoals hij/zij het uit. Leer de aandoening kennen en verdiep je daarin. Neem de borderline crisis niet persoonlijk. Indien je hier moeite mee hebt, zoek zelf hulp. Een psycholoog of psychotherapeut kan je hierin bijstaan.

Veel leesplezier met het lezen van dit blog

Medium Fabio


Interessante blogs:

De wet van de aantrekkingskracht: hoe intentie onz...
Je ex terugwinnen doe je zo: deel 4

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://artofmediums.be/

Aankomende Expo's
Geen data bekend!
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de Art of Mediums nieuwsbrief.