Alle blogartikelen

Blogs over spiritualiteit, liefde en relaties

Medium Fabio

Aanbevolen 

Relatieproblemen oplossen: de 10 meest voorkomende relatieproblemen

meest voorkomende relatieproblemen

De 10 meest voorkomende relatieproblemen die een serieuze domper legt op het partnerschap. Elke relatie heeft zijn ups-and-downs en vaak wordt er op een verkeerde manier ruzie gemaakt waardoor beide partners elkaar niet meer begrijpen.

Als we niet aan onze relatie werken zal deze vroeg of laat uiteen spatten. Liefde is nu eenmaal een werkwoord.

Hier volgt een lijst met de 10 meest voorkomende relatieproblemen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief om onze wekelijkse blog updates direct in je mailbox te ontvangen.

Word lid van onze Facebook community en onze Facebook groep waar je dagelijks inspirerende artikelen, citaten en spiritualiteit kan terugvinden.

Op het einde van dit blog vind je interessante blog posts terug.


1. Communicatie

communicatieproblemen relatieSlechte communicatie zorgt voor onbegrip en misverstanden. Communicatie is een grote uitdaging voor de relatie en wordt gezien als de basis voor wie de relatie gezond wilt houden.

Communicatie draait niet alleen om je hart te luchten, ook hoe je omgaat met meningsverschillen en op welke manier jullie deze aanpakken.

Een stevige en onderbouwde communicatie bepaalt het welslagen van de relatie. Communiceren is een communicatiestijl die beide partner kunnen aanleren (mits jullie er allebei achter staan).

Slechte communicatie uit zich in:

 • een verwijtende houding
 • continu negatieve commentaar en kritiek
 • tegenstrijdige signalen
 • weinig tot geen respect hebben voor elkaar
 • schelden, roepen en tieren
 • oude koeien uit de sloot halen
 • een gebrek aan zelfkennis
 • op de verkeerde manier ruzie maken
 • voortdurend met de vinger wijzen en niet in staat zijn naar het eigen aandeel te kijken

Relatietherapie is de geknipte oplossing voor partners om te leren communiceren. De therapeut zal de dynamiek tussen jullie beiden helpen versterken waardoor jullie beter leren praten.

2. Opkroppen van frustraties

Regelmatig heb je relaties waar de één zich voortdurend moet inhouden om iets te vertellen uit angst voor de reactie van de partner. Ze hebben een beklemmende vrees dat hun geliefde dramatisch, verwijtend of zelfs agressief zal reageren. Dit zorgt gegarandeerd voor relatieproblemen!

De dominante partner is zich niet bewust dat de ander zijn/haar gevoelens opkropt. Er is geen vuiltje aan de lucht en de aandacht is niet gericht op de relatie. Het lijkt vanzelfsprekend en het opkroppen van gevoelens neemt snel een slechte gewoonte aan.

3. Te afhankelijk zijn van de ander

Afhankelijk zijn van je partner is om problemen vragen. Door je afhankelijk op te stellen en de ander constant met liefdesverklaringen te bestoken, zorg je dat je partner de volledige controle heeft. Je verliest je zelfredzaamheid en als je partner jouw liefde niet onmiddellijk beantwoordt dan volgt een gevoel van afwijzing.

Die afwijzing heeft met afhankelijkheid te maken en laat een onderliggend stuk (onvrede) van jezelf zien. Als je daarentegen tevreden bent met jezelf en autonoom functioneert dan zal je merken dat je sommige dingen minder persoonlijk zal betrekken naar jezelf.

4. Van jezelf houden

houden van jezelfVan je partner houden is mooi maar je moet ook van jezelf houden. Zonder liefde voor jezelf kan je onmogelijk op een gezonde manier de ander liefhebben (wat ongetwijfeld wel op een ongezonde manier zal zijn).

Negatieve uitlatingen (over jezelf of je partner) leidt tot negatieve situaties in de relatie. Het zorgt voor ongezonde controle, angst en stemmingswisselingen die je relatie niet ten goede zal komen.

Een gebrek aan eigenliefde is te wijten aan een laag zelfbeeld. Je vind je niet goed genoeg voor de ander waardoor je eigenwaarde sterk afhangt van de de liefde die je partner voor je voelt. 

Wie zichzelf niet goed genoeg vindt, kan moeilijk langdurige relaties aangaan. Dus van jezelf houden is noodzakelijk om de relatie in goede banen te leiden en ze daar ook te houden.

5. Let op van wie je advies aanneemt

Iedereen heeft een andere mening die verdeeld is. Het is altijd ‘gevaarlijk’ om van iedereen zomaar alles aan te nemen. De één adviseert jou om de relatie te beëindigen terwijl iemand anders je aangeeft om geduldig af te wachten. Wat moet je nu doen?

Het kan geen kwaad om de mening van anderen in te winnen maar je zal je ook tevreden moeten stellen als je om iemand zijn zienswijze vraagt (anders moet je er niet achter vragen). Ik heb door dit al heel wat relaties weten stranden. Ze gaan bij teveel verschillende mensen om raad vragen met de gevolgen van dien.

6. Graag zien is elkaar kunnen loslaten

In geen enkel boek staat er geschreven je aan elkaar moet vastklampen. Je hebt een leven samen en je hebt een leven apart (los van elkaar). Je kan onmogelijk 7 op 7 en 24 op 24 voor elkaars voeten lopen. Gun de ander vrijheid en geef elkaar het gevoel van wederzijds respect.

Als je je partner niet kan loslaten dan zal hij/zij zich versmacht voelen. Je geliefde claimen zorgt voor frustraties op lange termijn. Belangrijk is om dit vanaf het begin zoveel mogelijk te bewaken.

7. Ontken je eigen aandeel niet

Alles bij je partner weerleggen is not done. Door naar je eigen aandeel te kijken zal je partner ook makkelijker zijn/haar fout toegeven. Blijf je doordrammen dat het aan de ander ligt? Dan wordt het tijd om jezelf eens onder de loep te nemen. Een relatie leef je met twee en als koppel hebben jullie immers allebei een aandeel. Jullie zijn een team samen en dat betekent dat jullie beiden de verantwoordelijkheid nemen om de relatie zo goed mogelijk te laten verlopen.

8. Een evenwichtige balans in seks, liefde en werk

Niets is fijner om na een ruzie de slaapkamer in te duiken. Hiermee los je het probleem niet op, integendeel. Je schuift het voor jullie uit. Seks is een aanvulling op jullie relatie en mag zich niet opdringen als er meningsverschillen of problemen zijn. Seks kan ook als uitvlucht gezien worden zodat zware emoties ontladen worden.

Zorg voor evenwichtigheid in jullie werk en je relatie. Maak voldoende tijd vrij voor elkaar los van jullie werkzaamheden. Heel wat mensen gebruiken het werk als een vluchtoord om niet geconfronteerd te worden met het probleem. Deze dynamiek werkt averechts en trekt twee mensen uit elkaar.

9. De partner die vreemdgaat

mijn partner gaat vreemdVreemdgaan is de meest vernederende kwestie in relaties zowel voor de man als voor de vrouw. Vreemdgaan komt ergens vandaan. Mensen gaan niet zomaar vreemd en er ligt altijd een onderliggende issue verborgen. Vreemdgaan wordt altijd met voorbedachte rade gedaan.

Redenen waarom partners vreemdgaan:

 • geen evenwichtige seksueel leven
 • seksuele tekortkomingen, het seksuele is ‘te’ basic
 • mensen die de relatie onzeker beleven
 • een minderwaardigheidsgevoel tegenover de partner
 • hebben voortdurend nood aan seksuele prikkelingen
 • kunnen geen monogame relatie aangaan
 • een egoïstische partner

10. Hang jullie vuile was niet buiten

vuile was buiten hangenDe wereld opzadelen met jullie problemen is om een relatiebreuk vragen. Doe dit al zeker niet bij familieleden of vrienden van je partner. Gegarandeerd komt dit aan zijn/haar oren.

Je moet voorzichtig omspringen met gevoelige informatie want het blijven tenslotte vrienden en familieleden van je geliefde. Hoe overweldigend de relatie ook mag zijn, je kan beter praten met iemand uit je eigen kring.

Je partner gaat zich hierdoor schamen waardoor jullie er een situatie bij hebben om over te ruziën. Wees bedachtzaam wie je wel of niet in vertrouwen neemt.

Denk altijd twee keer na voor je jullie vuile was ophangt. Mensen die je in vertrouwen neemt hebben niet altijd die intentie die jij ervan verwacht. Je partner krijgt hierdoor dingen te horen die je misschien niet gezegd hebt. Een roddel wordt snel uitvergroot en achteraf zit jij met de gebakken peren!

Veel succes!

Medium Fabio


Interessante blogs:

De invloed van hechtingsstijlen op relaties
Top 3 spirituele wijsheden

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://artofmediums.be/

Aankomende Expo's
Geen data bekend!
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de Art of Mediums nieuwsbrief.