Alle blogartikelen

Blogs over spiritualiteit, liefde en relaties

Medium Fabio

Aanbevolen 

Verliefd op een narcist: de kloof tussen misbruik en liefde

verliefd op een narcist

Liefde is niet vernietigend, een gebrek aan liefde wel. Liefde en narcisme zijn twee elementen die moeilijk samengaan, want een relatie met een narcist is gedoemd om te mislukken. Omdat de narcistische partner een gebrek aan liefde toont, word je volledig opgebrand. Je leeft voortdurend in een emotionele rollercoaster, waardoor je beroofd wordt van je mentale en emotionele gezondheid. Ook je carrière, de band met je familie en vrienden kunnen lijden onder deze relatie.


De neerbuigende narcist

Een narcist kan niet liefhebben, noch liefde geven of ontvangen, waardoor een relatie met een narcist vernietigend is voor je ziel. Het gevoel van liefde kan hij of zij niet aan; hij of zij is bang voor intimiteit en verbinding. De paradox van zo’n relatie is, dat hoe meer liefde je geeft, hoe minder liefde je zult ontvangen, hoe meer liefde je laat zien, hoe meer hij of zij je zal misbruiken.

Narcisten zijn neerbuigend tegenover iedereen die voor hun manipulatieve trucjes vallen, dus ook jou, omdat je voor zijn valse liefde valt. Het is zwaar en pijnlijk om te beseffen, maar het is belangrijk om te bevatten dat dit een narcistisch patroon is, die niet vanzelf verdwijnt.

De liefde die je voelt voor de narcistische partner, ziet hij of zij als een stilzwijgende goedkeuring om je emotioneel te blijven misbruiken. En, zolang jij dat toelaat, zal hij of zij dat ook blijven doen.

 

Waarom blijf ik bij een narcistische partner?

narcistische liefdeWanneer iemand eenmaal verstrikt is geraakt in het web van een narcist, wordt het misbruik van deze ‘idealeliefdesfantasie niet opgemerkt. De narcistische dynamiek bezit een ‘grote’ kracht die door de partner moeilijk te veranderen is. Daarom wordt de relatie met een narcist al gauw verslavend.

Want, wat begint met een emotioneel fantastisch gevoel, slaat om in een onhoudbare liefdesrelatie.

Eén van de belangrijke redenen waarom iemand bij een narcist blijft, is de ‘cognitieve dissonantie’. Dit is een onaangename spanning die ontstaat bij het kennisnemen van opvattingen die strijden met je eigen overtuiging, waarden en normen.Dit komt doordat, slachtoffers van narcistisch misbruik het gedrag van de narcist ontkennen en ‘goedpraten’. Niet alleen naar de buitenwereld, maar vooral naar zichzelf. Dit is voor de narcistische partner de uitgelezen kans om hier handig op in te spelen.

De narcistische partner prijst zichzelf gelukkig dat jij vooral ‘goede’ gedachten over hem deelt. Je maakt jezelf wijs dat hij het wel niet zo slecht zal bedoelen, dat hij niet echt agressief wilde uithalen, en dat zijn zoveelste slippertje niets te betekenen heeft. Op die manier praat je eigenlijk ‘goed’, wat niet klopt aan de basis van de relatie.

Een andere reden waarom mensen bij hun narcistische partner blijven is het 'stockholmsyndroom'. Dit betekent dat een slachtoffer veel te veel sympathie ontwikkelt voor de dader. Een klein beetje ‘goedgelovigheid’, kan je al in een afhankelijkheidspositie plaatsen. Het is een effect dat onbewust in werking treedt, een overlevingsmechanisme die gepaard gaat met andere psychologische trauma’s.

Alleen iemand die bereid is om een de narcistische partner te accepteren en zichzelf compleet weg te cijferen, kan zo’n relatie in stand houden. Waarschijnlijk komt er echter een moment dat het niet meer uit te houden is, dat je er geestelijk en fysiek aan onderdoor gaat. Op dat moment moet je wel vluchten, mar tot die tijd kun je heel lang blijven doen alsof alles normaal is.

 

Hoe kan ik loskomen van een narcist?

narcisme mijn partner is narcistEen gezonde relatie gaat verder dan uiterlijkheden en gedrag. Het is een liefde die jullie van kern tot kern en van ziel tot ziel verbindt. De ziel, die ook wel ‘het hart’ wordt genoemd, is de bron, het centrale deel van onszelf zeg maar. Diep in ons hart, waar de kern huist, zit datgene wat we altijd al hebben (ge)weten, en dat verwijst weer naar alles dat bestaat uit de oorspronkelijke energie van liefde. Het is de taal van de ziel, het gevoel, wat vooral uit emoties, rechtvaardigheid, zorgzaamheid, eerlijkheid en verantwoordelijkheid bestaat.

Al deze elementen zijn ook bij narcisme in het spel aanwezig, en dan vooral het ontbreken ervan. Een liefdevolle verbinding is liefde die voorbij de schijn gaat. Narcistische liefde is daarentegen oppervlakkig. Het is geen liefde op basis van een zielenverbinding, maar op basis van bruikbaarheid. Als je iemand alleen liefhebt, omdat je diegene handig kunt misbruiken, dan is dat geen verbindende liefde. Misbruik en manipulatie maakt onlosmakelijk deel uit van een narcistische relatie.

Hoewel je zelf geen schuld treft binnen de relatie, is het nuttig om te begrijpen hoe het zover heeft kunnen komen. Het probleem is dat je waarschijnlijk niet eens besefte dat je emotioneel mishandeld werd. Wanneer je eenmaal weet dat je relatie niet meer is dan een gevaarlijke illusie, dat zal je bedenken dat in zo’n relatie blijven geen zin heeft. Blijf je toch, dan moet je goed beseffen dat je steeds het slachtoffer zal blijven van de manipulerende partner, waardoor het moeilijk wordt om er val los te geraken.

Wanneer de waarheid tot je doordringt, dan kun je een tijd serieus van slag zijn. Het kan gevoelens als angst en paniek oproepen. Ga door je paniek en angsten heen. Deze emoties zijn volkomen normaal omdat je de narcistische illusie doorprikt hebt, en besef dat deze gevoelens samen met de narcist zullen verdwijnen.

Want bovendien, als je niet leert, niet groeit en niet verandert, dan kunnen dergelijke situaties opnieuw gebeuren.


Zoek geen contact

In eerste instantie denken mensen (na de breuk met een narcist) dat er nog genoeg redenen zijn om contact te onderhouden. Om nog te willen praten, zijn of haar stem te horen, de dingen proberen uitklaren, spullen terugvragen, iets te regelen, enzo. Meestal draaien dergelijke acties om excuses. Het contact verbreken is de snelste en beste oplossing. Het kost de minste moeite en je hoeft zelf niets te doen. Dit is overigens de beste techniek om een narcistische ex uit je leven te bannen.

Benaderd hij of zij jou, dan is negeren de beste optie. Zijn er kinderen in het spel, hou het dan praktisch, redelijk en enkel voor de dingen die noodzakelijk zijn.

 

Geen-contact tips

  • Neem zelf de volledige verantwoordelijkheid van geen contact; ook al zal je ex-partner dat niet aanvaarden.
  • Zorg op voorhand dat iedereen zijn of haar spullen terug heeft, zodat er achteraf geen discussie is waardoor er opnieuw excuses zijn om elkaar te contacteren.
  • Verwijder zijn e-mailadres, en reageer niet meer op inkomende e-mails maar verwijder ze per direct.
    Bedreigt je ex jou per e-mail, hou de berichten bij in een aan part mapje die later kunnen dienen als bewijs.
  • Verwijder zijn naam en nummer uit je telefoon, blokkeer hem op alle mogelijke manieren (Whatsapp, Facebook, Instagram, enzo).
  • Belt hij of zij je met een ander nummer, hang dan direct de telefoon op.
  • Komt zijn post bij je aan, stuur ze ongeopend terug naar de afzender zonder hem of haar op de hoogte te brengen.
  • Negeer ‘goedmaak’ cadeautjes zoals bloemen, pralines, enzo.
  • Praat niet met wederzijdse vrienden en kennissen over je ex.

Geen contact is een radicale manier om jezelf los te maken uit de narcistische illusie. Door dicht bij jezelf te blijven kun je de macht terugnemen. Tijdens een contactmoment van je ex, kun je jezelf krachtig voelen en je toont dat je weerstand kunt bieden aan zijn of haar beïnvloeding.


 Interessante artikels

webshop spiritueel 

 

De 12 paradigma’s: het bevorderen van zelfheling
Numerologie: de kracht van cijfers en getallen

GERELATEERDE BERICHTEN

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://artofmediums.be/

Aankomende Expo's
Geen data bekend!
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de Art of Mediums nieuwsbrief.