Alle blogartikelen

Blogs over spiritualiteit, liefde en relaties

Medium Fabio

Aanbevolen 

Wat ongezonde jaloezie met je kan doen

jaloezie

Heb je je al eens afgevraagd wat ongezonde jaloezie met ons kan doen? We zijn ons niet altijd bewust dat jaloezie een serieuze domper legt op ons imago. Iedereen komt ermee in aanraking maar wanneer spreken we van gezonde en ongezonde jaloezie?

Jaloezie is als een microbe, eens je gebeten bent kan het al snel een ziekelijke vorm aannemen. Belangrijk is om snel een mindset te maken want het maakt je geest ziek. 

Jaloezie kent verschillenede oorzaken en voornamelijk de manier hoe we naar onszelf kijken. Zijn we tevreden over onszelf? Stralen we voldoening uit of idealiseren we ons leven met die van anderen?
Dit is waarover dit blog gaat.

Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief om blog updates direct in je mailbox te ontvangen.

Word lid van onze Facebook community en Facebook groep en blijf op de hoogte van al onze 'ins and outs'.

Op het einde van dit artikel vind je interessante blogs terug. 


Jaloezie dat bestaat uit irrationele gedachten

Irrationele jaloezie kenmerkt zich in jaloerse gevoelens die voortvloeien uit onze eigen onzekerheid. In deze vorm van jaloezie kan men zich dingen gaan inbeelden die er totaal niet zijn. Bijvoorbeeld: denken dat jouw partner vreemd gaat terwijl dit niet het geval is.

Dit zegt iets over onze onzekerheid die wij projecteren naar onze geliefde. Een ander voorbeeld: jezelf vergelijken met een Hollywood fenomeen die uiterst knap is. Je gaat je dan vergelijken met diens uiterlijkheden terwijl er niet echt een aanstoot is om hierover onzeker te zijn.

Jaloezie dat bestaat uit rationele gedachten

Rationele jaloezie kenmerkt zich in de vorm van ‘rechtvaardige gedachten’. Dit betekent dat je wel degelijk een reden hebt om jaloers te zijn. Bijvoorbeeld: iemand die met jouw job is gaan lopen, een partner die vreemd gaat of iemand die in een schoenwinkel de laatste paar schoenen onder je neus koopt. Rationele jaloezie zorgt ervoor dat jouw onzekerheid toeneemt, wanneer dit het geval is dien je aan de alarmbel te trekken.

Deze vorm van jaloezie kan er tevens voor zorgen dat je op een bepaald ogenblik achter alles iets gaat zoeken. Rationele jaloezie kan dan ook vaak ombuigen in irrationele jaloezie of zelf ziekelijke jaloezie. Waarom? Omdat de onzekerheid toeneemt.

Ziekelijke jaloezie

Ziekelijke jaloezie is een extreme en ziekelijke vorm van jaloers zijn. Het houdt je de hele dag bezig en jouw gedachten zijn non stop bezig met het voeden van die jaloezie. Graven in het duister tot je dan een reden hebt om te zeggen ‘zie je wel dat ik een goede reden heb om jaloers te zijn’.

Ziekelijke jaloezie komt vaak voor bij mensen die een uiterste angst bezitten om hun partner te verliezen. Vaak verlaat de partner de ziekelijke jaloerse persoon omdat het letterlijk een obsessie is geworden.

Hij/zij vindt het niet meer leefbaar waardoor het verbreken van de relatie de enige oplossing is. Op dat punt is het drama van de verlaten partner helemaal compleet! Deze mensen zijn zich vaak niet bewust van hun ziekelijke jaloerse houding. Deze vorm van jaloezie uit zich in: obsessieve controle, stalking, continu WhatssApp controleren, Facebook controleren en dit meermaals per dag!

Jaloezie en relaties

Jaloezie en relatiesIn relaties komt jaloezie heel vaak voor, relaties van alle aard: werkrelaties, liefdesrelaties, vriendschapsrelaties, etc…

Jaloezie is een menselijke manier van ‘overleven’, het overkomt je en is daarom ook een emotie/gevoel die moeilijk onder controle te houden is. Toch is het niet onmogelijk!

Met de juiste tips en tricks zal het ook jou ongetwijfeld lukken (later in mijn blog volgen de GRATIS tips).

De angst die ons sluiert zorgt ervoor dat we gaan twijfelen aan onze partner of relatie. We willen niet dat onze partner een andere man/vrouw mooi of knap vindt, en al zeker niet als hij/zij slanker, knapper of slimmer is dan ons.

Door de jaloezie die wij hierbij ervaren is de verleiding groot om onze persoonlijkheid aan te passen aan de wensen van de partner opdat hij/zij ons even mooi, slank en slim vindt als de ander.

Je moet ten volle jouw eigenheid behouden en het is OK dat jouw partner een andere man/vrouw mooi kan vinden. Tenslotte zijn we allemaal mensen. Iedereen zal ongetwijfeld wel eens kijken naar een man/vrouw en daarbij zijn/haar eigen gedachten creëren. Ben je daarom aan het vreemdgaan? Iedereen doet het al dan niet stiekem! Jaloezie in relaties worden vooral gekenmerkt door volgende elementen.

Onzekerheid

De man/vrouw voelt zich minderwaardig naar de partner toe en is bang om hem/haar te verliezen. Vanaf het moment dat hij/zij naar iemand kijkt of met iemand praat wordt deze persoon als een potentiële en betere partner ingeschat (irrationele jaloezie). Dit minderwaardigheidsgevoel kan te wijten zijn aan een gebrekkige ervaring van liefde in de kindertijd en zit daarom ook diep geworteld.

Het idealiseren van anderen

Wanneer de jaloerse partner zijn/haar geliefde aanschouwt als zijn/haar afgod denkt de jaloerse partner dat iemand anders hem/haar ook zo formidabel knap en geweldig vind. Hierin dien je te beseffen dat niet iedereen hetzelfde type ambieert als dat jij dat doet. Je projecteert jouw eigen gevoelens van jaloezie naar de ander en als de partner nog maar contacten legt met iemand anders, interpreteer je hem/haar als rivaal en ga je er daarom ook vanuit dat hij/zij jullie uit mekaar wilt halen (irrationele jaloezie).

Jaloezie als verslaving

Jaloezie werkt verslavend en zorgt dat je emotioneel gaat lijden in het gevoel van ongenoegen. Je wilt meer en meer voeding krijgen met het jaloers gevoel. Jaloezie is daarom ook het bewijs van een groot verlangen dat je bezit. In deze vorm van jaloezie is therapeutische hulp aangewezen. Het is een kwestie van tijd voor je wegzakt in een moeras van pijn, verdriet en leed. In deze context wil je enkel maar meer bekomen waardoor de 'jaloerse verslaving' alleen maar toeneemt.

De ander willen bezitten

Liefde kan een ommekeer maken en slaagt om in bezitterigheid. Hij/zij is enkel van jou en van niemand anders. Hij/zij mag niet praten met anderen, laat staan contacten leggen. In de beleving van de jaloerse persoon wordt dit als een 'bedreiging' gezien.

Voor de partner is dit een relatie die gebaseerd is op een ‘gevangenis’ leven.Als hij/zij graag eens ruimte en tijd voor zich zelf wilt door bijvoorbeeld eens op stap te gaan met vrienden, zal de jaloerse partner ook elke crisis in werking zetten om hem/haar te beletten. Waar ben je geweest? Met wie ben je weggeweest? Hoelang? Waar? Dit zijn vragen die zich moeien in het bezitten van de partner en vaak tot ergernis van hem/haar.

Angst

Verlatingsangst is een veelvoorkomende dynamiek in relaties. Dit betekent dat één van de partners zodanig bang wordt om de ander te verliezen. De jaloerse partner denkt en voelt dat hij/zij niet alleen verder kan. Angst kan snel omslaan in stemmingswisselingen. Angst vloeit voort uit een eerder stukgelopen relatie, traumatische jeugd of zelfs een gebrek aan liefde gekend te hebben door de ouders.

Ontrouw en bedrog

Jaloerse gedachtenIedereen kan jaloers worden, ook al ben je het van nature niet. Mensen die al eens bedrogen zijn geweest zijn in nieuwe relaties extra oplettend.

Hier dient echter opgepast te worden voor achterdochtigheid. Zij leven met aan radar en doen alles volgens de voorschriften om er niet nog een keertje bedrogen uit te komen. Zij gaan de gsm van hun partner na checken om te gaan verifiëren als ze al dan niet trouw zijn.

Elk woord kan hierin verkeerd geïnterpreteerd worden.

Stel dat jouw partner de gewoonte heeft om zijn beste vriendin ‘lieverd’ te noemen. Dan kan het goed zijn dat jij als ‘radar’ persoon dit verkeerd opvat. Mensen die vaak overspel gepleegd hebben worden zelf gekelderd door jaloezie.

Een hele boterham hoe jaloezie in stand komt en wat het met ons kan doen. Het goede nieuws is dat je jaloezie kan afleren door na te gaan of het al dan niet waarheidsgetrouw is. 

Belangrijk is om naar JEZELF te kijken. Jaloezie mondt daarom ook vaak uit in afgunst, hierdoor ga je andere mensen mooie dingen misgunnen omdat jij ze zelf niet kan bekomen. 

Ligt het aan hun? Neen het ligt aan de reflectie die je hebt naar jezelf. Er zijn honderden manieren om met jaloezie om te gaan, coaching, psychotherapie, cognitieve gedragstherapie, hypnotherapie, enzovoort. 

13 tips om jaloers gedrag af te leren

  1. Alles begin met toegeven dat er een probleem is. Veel mensen schamen zich om hun jaloers karakter. Ontkennen en verdringen leidt echter tot geen verbeteringen en het toenemen van de jaloezie.

  2. Gezonde jaloezie is normaal en dat mag er ook zijn in de relatie. Elke persoon kan in de relatie om welke reden ook even een jaloerse opflakkering krijgen. Zolang het niet uitmondt in lijden, boosheid, frustratie en controleergedrag.

  3. Leg geen druk op het willen geliefd worden door je partner, wees zelf lief en attentvol naar jezelf toe. Dit straal je dan ook uit in positieve energie waardoor je als partner aantrekkelijk overkomt bij jouw geliefde.

  4. Roep een halt toe aan het controleergedrag. Je hebt geen controle over de jaloerse emoties en gevoelens maar je hebt wel altijd de keuze hoe je ermee omgaat en hoe je daarop reageert. Geef er niet aan toe en onderwerp jouw partner niet aan het continu vragen stellen. Stop met zijn/haar mobiel te controleren.

  5. De liefdesrelatie kan uitmonden in een strijdrelatie. Ga de strijd niet aan in het afdwingen van liefde en bevestiging. Op het einde van de rit zullen er enkel verliezers zijn in plaats van winnaars. Denk niet in luchtkastelen en dwing jouw gelijk willen halen niet af.

  6. Wees emotioneel onafhankelijk. Als je alleen maar bezig bent met de relatie dan ben je emotioneel afhankelijk van jouw partner. Verruim jouw horizon en doe dingen los van mekaar.

  7. Geef een boost aan je zelfvertrouwen. Jaloezie is afkomstig van een gebrekkig zelfvertrouwen. Laat je eigenwaarde niet afhangen van jouw partner of van de relatie.

  8. Wees realistisch in de relatie. Een relatie is niet enkel en alleen rozengeuren maneschijn. Elke relatie kent zijn ‘ups en downs’. Wees je bewust dat idealisme en perfectie helaas niet bestaan.

  9. Communicatie als belangrijke tool. Uit wat je voelt op een niet bezitterige manier. Ga geen ongenoegen uiten om zo op de gevoelens van jouw partner in te spelen. Je wilt hem/haar toch niet manipuleren, toch? Je kan beter zeggen: ik vind dit niet zo leuk want… Dan jouw eisen te stellen en als een hopeloze drama Queen over te komen.

  10. Stel je partner niet op de proef door te gaan uittesten en uitdagende spelletjes te spelen. Maak hem/haar niet opzettelijk jaloers. Als je een steen omhoog wilt gooien moet je opletten dat hij niet op jouw eigen hoofd zal terugvallen.

  11. Ga de jaloerse gevoelens niet opblazen en maximaliseren. Leer leven met mekaars gebreken want niemand is perfect. Je kan de kantjes eraf vijlen maar verander mekaar niet. De ander zal hierdoor ongelukkig worden en op het einde van de rit sta je verder van huis.

  12. Ga jouw jaloerse partner niet altijd de bevestiging geven die hij/zij zoekt. Hoe meer dat je hem/haar wilt gerust stellen, hoe meer je haar in de jaloerse cirkel laat vertoeven.

  13. Blijf redelijk en dwing geen veto’s af.

Veel succes!

Medium Fabio


Interessante blogs:

De belemmering van emotionele afhankelijkheid
Heb jij een obsessie van je ex? Zo pak je het aan!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://artofmediums.be/

Aankomende Expo's
Geen data bekend!
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de Art of Mediums nieuwsbrief.