Negatieve gedachten doorbreken: 17 tips

Geschreven door Art of Mediums Persoonlijke groei

Laat je gedachten niet de baas worden over jouw gevoel en emoties

Gedachten bepalen onze gevoelens. Een negatieve gedachte kan ervoor zorgen dat je emotioneel volledig uit balans geraakt. Je denkt aan iets en vervolgens ontstaat er een gevoel. Het boezemt jouw angst en verdriet in. Negatieve gedachten zullen dan ook jouw emoties op een negatieve manier beïnvloeden.

Negatief denken werkt verslavend en één negatieve gedachte of gevoel brengt een andere negatieve gedachte en gevoel teweeg. Het is een neerwaartse spiraal waarin je terechtkomt en velen onder ons zullen ongetwijfeld weten dat het niet makkelijk is om verlost te geraken van deze gedachten verslaving!

Je kan allerlei rampscenario’s gaan bedenken, steeds over je schouders heen blijven kijken naar het verleden, enzovoort… Dit zal echter niets helpen! Een negatieve gedachte kost hopen energie! Het maakt je moe, het werkt uitputtend en het gevoel zal daarmee ook niet verdwijnen.

Negatieve gedachten worden na een bepaalde tijd een automatisme. Hoe meer je ze gaat aanmoedigen (door er steeds aan te denken), des te meer dat je er in zult wegzakken tot je ze uiteindelijk niet meer de baas kan. Je houdt er enkel een gevoel van verdriet, afhankelijkheid en somberheid aan over. Negatieve gedachten en gevoelens zijn bovendien onaantrekkelijk.

Veelvoorkomende uitlatingen van iemand met negatieve gedachten:

  • Aan mijn leven is er niets goeds.
  • Niets lukt er mij, ik ben een mislukking.
  • Ik heb toch zoveel meegemaakt in mijn verleden.
  • Het magisch woordje ja maar.
  • Piekeren maakt me moe en leeg.

Iedereen heeft ongetwijfeld situaties gekend in het verleden waar hij/zij een negatieve ervaring aan heeft overgehouden. Het klinkt haast vanzelfsprekend om steeds het oud zeer voor de geest te halen. Je hebt daarbij ook altijd de keuze om de toekomst zelf te sturen.

Tenslotte ben je kapitein van jouw eigen leven en stuur je het schip in de richting die je zelf wilt. Op deze manier creëer je jouw eigen waarde en normen.

Het klinkt allemaal best wel moeilijk, maar is dit ook werkelijk zo? Alles begint met het waarderen van jezelf. Eigenwaarde is datgene wat je binnenin jezelf weet te appreciëren, de waarde die je jezelf toekent op basis van wie je bent. Met gedachten en gevoelens is dit niet anders!

Op basis van ons eigenwaarde (al dan niet positief) worden ook onze gedachten en gevoelens gestuurd. Vanzelfsprekend zal iemand met een groot gevoel van eigenwaarde in mindere mate een negatieve gedachte of emoties hebben. Integenstelling tot iemand met een laag zelfbeeld, zal een negatieve gedachte of emotie sneller naar voren treden.

De kracht van positieve gedachten

Wanneer wij onszelf onderrichten om positieve gedachten te creëren dan zullen wij ook positieve gevoelens ervaren. We stoppen met de toekomst negatief te duiden en laten de rampscenario’s buiten schot. Wat je voelt, denkt en ervaart dat trek je ook naar je toe.

Ben je negatief geladen, zit je in een negatieve en ongedurige emotie, dan zul je ongetwijfeld deze gelijkgestelde personen aantrekken. Ben je positief geladen, jouw gedachten stromen positief, dan zal je ook mensen aantrekken die een gunstige invloed op jou hebben.

Positieve gedachten zijn wetenschappelijk bewezen door de positieve psychologie. Ken je deze uitdrukking: Waar je mee omgaat, daar wordt je mee besmet? Daar wordt mee bedoeld dat gedachten als een virus fungeren. Het is aanstekelijk en als mensen zijn we nu eenmaal gewoon om onze gedachten en gevoelens te delen met anderen. Mensen zijn effectief in staat om anderen mee te trekken in oftewel hun eigen negatieve spiraal of net in hun eigen positieve spiraal.

Welke invloed kan een positieve gedachte hebben op jou?

  • Je voelt je gewaardeerd.
  • Je relativeert de dingen in het leven.
  • Je voelt je fit en energiek.
  • Bij een tegenslag kan je jezelf terug herpakken.
  • Je laat de controle los en bent go with the flow.
  • Je blijft langer vitaal en gezond.
  • De kans op depressie is aanzienlijk kleiner.
  • Mentaal blijf je sterk.

Het magisch woordje ‘ja maar’

Onbewust hebben wij allemaal de drang om te willen overleven. Als wij uitgehongerd zijn proberen wij er alles aan te doen het gevoel van ongenoegen (honger) te onderdrukken door opzoek te gaan naar iets om te eten. Bij gedachten werkt dat ook op deze manier. Wanneer iemand zich uitlaat over zijn/haar gedachten/gevoelens zoekt hij/zij bevestiging en kan deze negatief of positief gevoed worden. Als ontvanger van deze boodschap heb je echter twee opties:

  1. Je drijft mee in zijn/haar negatieve spiraal.
  2. Je confronteert de persoon met zijn/haar negatieve gedachten.
Meedrijven betekent dat je energieloos achter blijft en hierdoor de rugzak van de ander gaat dragen. De persoon confronteren laat ons zien dat je echter niet gediend bent met steeds dezelfde en terugkerende negativiteit. Hier kan je hem/haar advies of tips geven om zijn/haar gedachten beter te sturen.

Als iemand al heel zijn/haar leven de gewoonte heeft om negatieve emoties te hebben is het niet abnormaal dat er na een confrontatie een ‘ja maar’ volgt. Deze personen weten niet of hebben kennelijk niet geleerd hoe ze hun emoties daarin kunnen reguleren.

Een ander voorbeeld is dat personen zich ook makkelijk en snel verschuilen achter een ‘ja maar’, om op deze manier hun negatieve emoties/gedachten te rechtvaardigen. Op deze manier proberen zij zich te verschuilen achter leed dat ze hebben meegemaakt in hun verleden.

Je kan jezelf pas verlossen van deze irrationele attitude als je ook daadwerkelijk kan inzien dat ‘ja maar’ een vorm vanvluchtgedrag is. Op die manier hoeven zij niet geconfronteerd te worden met hun eigen ik.

De veelgebruikte ‘ja maar’:

  • Ja maar, ik kom wel uit een slechte relatie.
  • Ja maar, ik heb als kleine jongen geen makkelijke jeugd gehad.
  • Ja maar, hij/zij is wel begonnen met ruzie maken.

Deze voorbeelden laten ons zien hoe makkelijk de ‘ja maar’ kan zijn. Heb jij last om uit deze gedachtenstroom te ontsnappen? Wil je leren reflecteren naar jezelf toe en jezelf verlossen van deze neerwaartse negatieve spiraal? Lees dan zeker verder hoe je aan de hand van 17 tips deze denkpatronen kan doorbreken.

17 tips om postief te blijven

  1. Houd een dagboekje bij waarin je dagelijks noteert wat jou die dag gelukkig heeft gemaakt. Noteer voor jezelf ook jouw negatieve gedachten.
  2. Affirmeer dagelijks jouw positieve eigenschappen. Gebruik krachtige woorden en zinnen die je dagelijks tegen jezelf zegt. Geen verkleinwoorden, of ‘ja maar’ woorden. Gebruik positieve woorden met een sterke ondertoon.
  3. Zit je in een negatieve gedachtenstroom, kader deze in iets positiefs. Bekijk het positieve en negatieve gedeelte ervan en haal er voor jezelf altijd een belangrijke les uit.
  4. Omring jezelf met positieve mensen zodat je jezelf kan voeden met hun positieve energie. Houd negatieve mensen op afstand en durf daarin ook assertief te zijn door aan te geven dat je er weinig tot niets mee kan.
  5. Geniet van de dingen die je echt leuk en aangenaam vindt. Doe iets voor jezelf en verwen jezelf daarom ook eens goed.
  6. Tover een glimlach op je gezicht en loop altijd rechtop. Ineengezakt over straat lopen met je gezicht naar de grond gericht straalt niet bepaald positieve energie uit.
  7. Wees actief en trek regelmatig de natuur in. Kijk altijd eens om je heen welke indrukken je krijgt en welke betekenissen je eraan geeft, bloemen, planten, etc…
  8. Doe meditatie oefeningen en let daarbij goed op je ademhaling.
  9. Laat de gedachten van ‘wat is goed of slecht’ los. Ze hebben geen toegevoegde meerwaarde.
  10. Deel een gemeenschappelijke hobby met een vriendin of doe samen wat leuks, spreek regelmatig eens af en blijf niet in jouw grot van ‘slachtoffer’ zitten.
  11. Test het waarheidsgehalte van jouw gedachten. Is het een angst? Onzekerheid? Of is het daadwerkelijk waarheidsgetrouw?
  12. Daag de negatieve gedachten uit. Hoe kan je anders aankijken naar de situatie? Helpt het jou echt om op deze manier te denken?
  13. Wees altijd dankbaar voor hetgene dat je hebt.
  14. Herzie de negatieve gedachten/gevoelens. Zijn ze gegrond?
  15. Stippel een ‘zorgmoment’ uit en zonder je daarbij af. Kies een ruimte in huis (waar je zelf niet vaak bent) en een tijdstip waar je gedurende 10 minuten kan piekeren.
  16. Accepteer het onzeker gevoel, iedereen kan hier wel eens last van hebben.
  17. Zoek de mogelijkheid om te groeien door er een boek over te lezen. Een kijk op de situatie door iemand anders kan wonderen doen!

Veel succes!


Bedrijfsgegevens

Art of Mediums
Waterhoenstraat 1A
B-8610 Kortemark
BE0777 308 312